'
Greva suptului

Ești o mămică fericită, alăptezi, iar bebelușul tău crește pe zi ce trece. La un moment dat, cel mic refuză sânul, plânge și nu vrea sub nicio formă să mănânce. Nu știi ce se întâmplă, te întrebi dacă e bolnav, dacă s-a întâmplat ceva sau dacă a venit momentul să îl înțarci? Stai liniștită, cel mai probabil experimentezi greva suptului.

Ce inseamna greva suptului?

Sursă foto: the indian express

Așa zisa greva suptului, este o perioada cu care foarte multe mămici se pot confrunta iar aceasta reprezintă o perioadă de timp în care un bebeluș care a fost alimentat la sân, refuză brusc să mai fie alăptat.

Cu toate că bebe a supt și acum nu mai vrea, poate crea panică însă acest lucru nu este unul grav și de regulă durază doar câteva zile, până la o săptămână.

Motivele pot fi multiple, însă nicidecum nu are vreo legătură cu gustul laptelui, ci mai degraba cu bebe și cu anumite probleme cu care se poate confrunta.

De ce bebelusul refuza sanul si care sunt efectele grevei sugarului asupra mamei?

Sursa foto: Verywell Family

Bebelușul poate refuza sânul dintr-o varietate de motive fizice precum nas înfundat, otită, apariția dinților sau aftele, dar și psihice precum despărțirea de mamă pe perioade lungi, schimbarea mirosului mamei, cât și de mamă precum mastita, stresul mamei etc.

Deși prioritatea mamei este bebelușul și cum să îl determine pe acesta să mănânce, trebuie să aibă în vedere și efectele pe care greva suptului o are asupra sa. În primul rând, din cauza faptului că sânii sunt mereu plini, pot apărea dureri la nivelul lor, precum și blocarea canalelor mamare.

În cazul în care te confrunți cu această problemă, ar fi indicat să îți golești sânii, manual sau folosind o pompă specială. De asemenea, apar efecte psihice sau psihologice:

  • greva sugarului se poate asocia depresiei post-partum, agravând-o;
  • mama se poate simți respinsă de copilul ei, afectându-i astfel dispoziția;
  • îngrijirea bebelușului este oricum obositoare, iar această situație poate amplifica și mai mult oboseala și stările neplăcute.

Pompa manuala pentru san BabyJem Breast Pump

Pompa de san electrica simpla Q

Cauzele pentru greva sugarului

Sursa foto: UNC Health Talk

Greva sugarului poate avea numeroase cauze, iar printre cele mai frecvent întâlnite sunt acestea:

  • Cauze legate de bebeluș:
    • nas înfundat;
    • apariția dentiției;
    • reflux gastric;
    • dureri după vaccinare;
    • separarea de mamă;
    • diverse distrageri;
    • colici;
    • începerea hrănirii cu biberonul;
    • infecții ale urechilor;
    • leziuni la nivelul limbii sau gurii;
    • alergii;
    • prematuritate;
    • leziuni faciale;
    • leziuni cerebrale.
  • Cauze legate de mamă:
    • stres;
    • schimbarea produselor de igienă;
    • schimbarea mirosului corporal;
    • tulburări ale ciclului menstrual;
    • mastita;
    • schimbarea modelului de alăptare;
    • schimbarea mediului;
    • tratament medicamentos;
    • congestia sânilor;
    • separarea de copil;
    • reacție puternică când bebelușul a mușcat sânul;
    • o nouă sarcină.
  • Cauze legate de producția de lapte
    • producție lentă de lapte;
    • producție insuficientă de lapte.

Aspirator nazal electric Tomydoo - Mineral

Cand apare si cat tine greva suptului

Acest comportament poate apărea în orice moment, în special după vârsta de 3 luni.Greva suptului când apare îl face pe bebeluș să fie nefericit și agitat că nu se alăptează, totuși această situație este temporară.

Este variabilă durata cât ține greva suptului în funcție de fiecare caz în parte, în general, sugarul revine la tiparele normale de hrănire după 2-4 zile, dar s-au raportat și cazuri în care a durat până la 4 săptămâni.

Metode alternative de hranire a bebelusului

Sursă foto: health women

Deși copilul refuză sânul, este important să îl menții hrănit și hidratat, de aceea trebuie să încerci alte metode de hrănire.

Având în vedere că bebelușul nu dorește să fie alăptat, tu va trebui să îți extragi laptele regulat pentru a evita problemele la nivelul sânilor. Vei păstra laptele în condiții optime și te vei decide cum să-l hrănești pe cel mic.

Poate fi mai ușor să-l readuci la sân dacă în timpul grevei suptului cu biberonul este evitat.

Alimentarea cu biberonul cu tetină de cauciuc va satisface nevoia bebelușului de a suge și este posibil să nu mai dorească să se întoarcă la sân, această situație fiind mai frecventă la vârste mai mici.

Poți opta pentru hrănirea cu ceașca, seringa, pipeta, sistem suplimentar de alăptare sau sistemul de hrănire cu degetul. Ultimele două variante sunt de ales atunci când alăptarea se amână pe o perioadă mai lungă de timp, dar, de obicei, nu este cazul.

Set 25 pungi pentru stocarea laptelui matern BabyJem

Mini biberon 2 in 1 Cana si biberon din sticla BabyJem 30 ml

Tehnici de depasire a grevei suptului in functie de varsta

Sursa foto: istockphoto

Există mai multe tehnici care pot fi făcute pentru a depăși această perioadă.

Poți încerca mai multe, pentru a vedea ce anume funcțioenază și chiar să încerci metode care sunt recomandate pentru vârsta puiului tău.

Greva suptului la 2-3 luni

Sursă foto: salumipedorni

Primele 3 luni sunt cele mai dificile și intense perioade prin care trebuie să treacă mama, iar greva suptului reușește să amplifice oboseala acesteia. Principala cauză a grevei suptului la 2 luni este faptul că bebelușul începe să vadă clar lucrurile din jurul său, iar distragerile sunt la tot pasul.

Greva suptului la 3 luni este cea mai cunoscută și poate apărea din cauza faptului că bebelușul ajunge să fie mai rapid decât producția de lapte și acest lucru poate deveni frustrant pentru el. De asemenea, este și una dintre cele mai lungi, iar multe mămici au tendința de a renunța la alăptare.

Încearcă să păstrezi relația cu bebelușul tău, oferă-i în continuare sânul, schimba pozițiile de alăptare și evită să folosești biberonul.

Poți să te joci cu bebelușul tău, să ai cât mai mult contact fizic cu acesta, mai ales contact piele-pe-piele. Păstrează-ți calmul, dacă tu ești agitată și stresată vei transmite și sugarului această stare. Încearcă să îl alăptezi noaptea, s-ar putea să ai mai mult succes.

În categoria noastră de articole pentru gravide găsești o mulțime de perne de alăptare sau haine care îți vor face alăptarea mai comodă.

Greva suptului la 4 luni

Sursă foto: mom tricks

În jurul vârstei de 4 luni, încep multe schimbări în abilitățile fizice ale bebelușului. Încep să aibă mai mult control asupra capului, pot sta în picioare dacă sunt sprijiniți, zâmbesc, gânguresc, își duc mai des mâinile la gură pentru a explora, nu neapărat pentru că le este foame.

La unii dintre ei pot chiar să înceapă apariția dentiției. Greva suptului la 4 luni poate apărea ca efect al acestor schimbări comportamentale.

Poți încerca să duci bebelușul într-o cameră întunecată și liniștită atunci când vrei să îl alăptezi sau să crești frecvența alăptărilor pe parcursul nopții.

Greva suptului 5-6 luni

Sursă foto: verwell

La această vârsta deja începe diversificarea alimentară și bebelușul poate refuza sânul. Multe mămici consideră că acesta este momentul în care ar trebui să își înțarce copilul, dar ar fi ideal dacă alimentele solide ar fi asociate cu alăptarea.

Trebuie să ai răbdare și să continui să încerci să alăptezi bebelușul, fără a-l forța, încearcă să fii relaxată și să menții contactul fizic cu acesta.

Greva suptului +6 luni

Sursă foto: momspresso

După vârsta de 6 luni, greva suptului poate apărea în mai puține cazuri. Bebelușul este din ce în ce mai interesat de lumea exterioară, începe să o exploreze, iar alăptatul nu mai prezintă interes.

Poți încerca să schimbi poziția de alăptat, ține-l ocupat cu o jucărie pentru a evita alte distrageri atunci când vrei să îl alăptezi. Încearcă să îl pui la sân după băiță, atunci când este mai liniștit sau chiar adormit.

Salteluta suport pentru baita BabyJem

Cand e cazul sa apelezi la medic?

În general, greva suptului nu trebuie să te îngrijoreze, bebelușul va reveni la normal în decursul a câteva zile.

Totuși, în cazul în care refuză orice metodă de hrănire (sân, biberon, ceașcă, pipetă), nu urinează și nu are scaune sau prezintă orice alt semn care te îngrijorează, apelează la medicul pediatru.

Greva suptului vs intarcarea naturala

Sursa foto: aarav

Deseori greva suptului este confundată cu înțărcarea. De reținut faptul că este puțin probabil ca un bebeluș să înțarce înaintea vârstei de 2 ani.

De obicei, înțărcarea apare atunci când deja copilul are mese regulate cu alimente solide, ei reducând treptat frecvența și durata alăptărilor, nu așa de brusc.

Multe mămici interpretează că ar trebui să înțarce în perioada grevei suptului, în realitate trebuie să fie perseverente pentru că bebelușul va relua alăptarea în cateva zile.

Pe perioada alăptării, pot exista momente în care bebelușul să refuze sânul sau să devină foarte agitat atunci când este hrănit. Cel mai probabil acesta experimentează greva suptului, care va trece în câteva zile, nu este nevoie să îl înțarci, trebuie doar să ai grijă să se alimenteze prin metode alternative.

Nu te îngrijora, aceste greve sunt normale, nu ești tu de vină. Încearcă să rămâi calmă, să faci diferite activități relaxante cu bebelușul tău și să nu pierzi conexiunea cu acesta.

Bibliografie:

Comentarii